Tarihçe 30 Aralık 2023, 16:06
Bayat
Kurt ini: İlçenin 3 km. kuzeyinde doğal bir mağaradır. İçinde dikitler vardır. Mağaranın içerisinde 25–30 metreden ileri gidilememektedir.
Ahalar, Kavak Elecek, Çam dağı ve Asarcık Örenleri: Selçuklulardan kalma köy yerleşim yerleridir. Ahalar da Selçuklu köy yapısı genel çizgileriyle ayaktadır.
Kümbet: Osmanlı uç beyliği ile Bizanslıların pazaryeridir. Yakın çevrelerde hem Hıristiyan, hem de Müslüman gömütlükleri vardır.
İnpazarcık: Friglerin Midaus adlı kutsal yerleşim yeridir.
Asar Kale (Sidre): Bizanslılardan kalma din merkezi ya da metropolitlik olup üstünde bir manastır yıkıntısı ile bazı Bizans yapıtlarının kalıntıları bulunmaktadır. Doruktaki bir mağara ağzında Meryem ana tablosundan renkli izler kalmıştır.
Elicek Mağaraları: Mağaraların içirisindeki kaya mezarları ve bazılarının kapılarındaki yazılar dikkati çekmektedir.
Kayalı Taş: Bayat yaylasında, iki kaya arasından çıkan içimi tatlı ve güzel kaynak suyudur. Etrafını Bayatlılar ve yöre insanları ilkbahar ve yaz aylarında piknik alanı ile mesire yeri olarak kullanırlar.
Köroğlu Beli: Ankara-İzmir asfalt yolu üstünde tesis ve orman içindeki günübirlik tesisler ile güzel ormanın içerisinde güzel bir mesire yeridir.
Demirli Dede: Yatırın başında yüzlerce yıllık kalın gövdeli görülmeye değer bir ardıç ağacı mevcut olup yolu oldukça sarptır.
Eysenlik: Havası ve suları ile ünlü bir yayladır. Bir zamanlar iri bir çam ağacının çatal olan kökleri arasından kaynak suyu fışkırmakta idi.
Çatal Çeşme: Kır çiçekleri, suları ve çam ağaçları yönünden görülmeye değer bir yerdir.